sobota, listopadu 04, 2006

Univerzální mazivo WD-40


Kdo maže, ten jede. Toto úsloví zná snad každý. Panty u dveří, zámek motorového prostoru i dveří atp. jsou místa, která si zaslouží pravidelnou údržbu, což mohu doložit i z vlastní zkušenosti. Už mé předchozí vozítko (Renault Clio) bylo velmi lačné na údržbu zejména zámků a tehdy jsem na doporučení kamaráda vyzkoušel WD-40. Hlavním popudem byla nadcházející zima a s tím spojené velmi časté zamrzání zámku. V okamžiku, kdy jsem zámek prostříknul, došlo k vytěsnění vody, zámek se promazal a šel jak víno a už nikdy se mi nestalo, že bych měl ráno problém dostat se do auta díky zamrzlému zámku u dveří. Mégane má ovšem pro otevírání dveří i startování vozu speciální kartu (Keyless Drive), která mechanický klíček nahrazuje (součástí karty je ovšem také mechanický klíček, který se používá pro nouzové otevření dveří pro případ vybité baterie u karty).


Jaké jsou základní vlastnosti tohoto maziva?


Maže: jeho mazací složky se rozprostřou a tím se udrží na všech pohybujících se částech ošetřovaného mechanizmu.


Povoluje: uvolňuje zarezlé, ztuhlé, či zapečené spoje.


Chrání proti korozi: pokryje povrch, i jeho mikroskopické nerovnosti antikorozním povlakem, který jej chrání před vlhkem a jinými vlivy, podporujícími korozi. Antikorozní vrstva je tak tenká, že není zapotřebí dekonzervace.


Vytěsňuje vodu: vytváří vodovzdornou dielektrickou bariéru. WD – 40 nevodí elektrický proud a proto zabrání možným zkratům, vyvolaným vlhkostí.


Čistí: dostane se pod špínu, saze, mastnotu a zapečená maziva. Vyčistí ošetřovaný materiál a perfektně odstraní také samolepky. WD – 40 neobsahuje silikony, a tudíž neváže další nečistoty.



WD-40 používám i k údržbě řetězu mého bicyklu a jsem s ním opravdu velmi spokojen.